Många svenskar väljer att renovera badrummet på semestern

Sommarsemestern är högsäsong för många renoveringssugna svenskar. Svedbergs, som är nordens största tillverkare av badrumsinredningar, ser en tydlig trend där badrummen får ta mer plats i hemmen, med SPA-inspirerad inredning och högblanka vita skåp.

Det börsnoterade Svedbergs har sett en kraftigt ökad försäljning det senaste året, första kvartalet i år ökade den svenska försäljningen med 26 % jämfört med samma period förra året. Att ge sitt badrum ett lyft är idag lika självklart som ”kitchen make over” för några år sedan. En stor del av försäljningen under våren realiseras i de svenska hemmen under sommarens bygg- och renoveringsprojekt. En standardrenovering kostar mellan 40 000 kronor och 60 000 kronor, men idag väljer många att satsa upp till 150 000 kronor på ny inredning:

– Badrummen blir allt större och exklusivare. Allt fler vill ha SPA-inspirerad inredning, med en relaxhörna och fristående badkar. Många har upptäckt den energisnåla bastun och ångduschen, säger Dan Pettersson, produkutvecklingschef på Svedbergs. Precis som i köket är det högblank vit inredning som vinner i längden med personliga accessoarer för att man vill sätta en personlig prägel, ek är fortfarande omtyckt, fortsätter han.

Tommy Laurin, VD på Kakelbolaget i Bromma, är inte sen att hålla med:

– Våra kunder slår ut väggar för att få större ytor, en del gör om ett sovrum till badrum för att få större yta. Vi märker att badrummet är ett sällskapsrum för familjen, här är man tillsammans när man vill koppla av. När man väljer kakel är det stora plattor som är hetast just nu och de kräver stora ytor.

Även Kakelbolaget har märkt av att semestern är i antågande:

– Vädret påverkar försäljningen under sommaren. En solig semester vill många vara ute, men för andra spelar vädret inte så stor roll, man har redan planerat in större renoveringsprojekt till semestern., avslutar han.

Att tänka på när man renoverar sitt badrum:

Man får renovera själv så länge det är gjort på ett fackmannamässigt sätt. Tänk på att särskilda bestämmelser gäller för fukt och el. Mer information finns på:

www.elsakerhetsverket.se (Elsäkerhetsverket)

www.gvk.se (Svensk våtrumskontroll)

Bildinformation:

Bifogade bilder för fri publicering i redaktionellt syfte finns att ladda ner högupplösta på ftp.svedbergs.se, i mappen pressrum/nyheter badrumsboken 2006/jpeg. Bilderna har samma namn som nedan.

Prat_2

Badkaret Oval 170 i gjutmarmor, design Pelikan Copenhagen. Säljs i tre olika versioner:

•På bilden syns badkaret med blandartorn med duschset . Pris 24 890 SEK

•Enbart badkar utan blandartorn (solitär) Pris 17 900 SEK

•I kombination med blandartorn och bubbelbad blomatic system. Pris 34 990 SEK

Prat_7

•Lättplacerad, diskret duschhörna, här med rak skärmvägg i glas och hylla med träpanel och handdukshängare. Design Propeller by Semco. Pris 7 990 SEK

•Indigo överdel 40, Pris 2 360 SEK

•Indigo högskåp i vitt inkl spegel och stödben, Pris 4 735 SEK

•WC-modul 70 i vit och spolpanel i krom. Pris 7 995 SEK

Prat_10

•Möbelserien Indigo, passar små utrymmen, 40 cm bred, 35 cm djup, Porslinstvättställ Vågen, handtag Knopp. Pris 4 710 SEK

•Blandare Hey Joe i krom. Pris 2 980 SEK